Rare vogels, die zenmeesters ; over meester Ikkyū Sōjun

一休宗純, Ikkyū Sōjun, 1394–1481 was één van de meest intrigerende Zenmeesters in de Muromachi periode. Hij was ook een befaamde kaligraaf, dichter en musicus en vervulde de rol van katalysator in de Zen theeceremonie. Hij is gekend is voor zijn rebels iconoclasme , zijn controversiële uitspraken en zijn excentrieke levensstijl. Meester Ikkyū heeft ook ons iets te zeggen. Hij bracht in zijn tijd ook al mensen terug tot de kern van de zaak. Zen is geen feel-good praktijk, geen aangenaam tijdverdrijf maar is een queeste op leven en dood naar zin en zingeving.

Een verhaal over hem en een gedicht van zijn hand illustreren dit.

Het verhaal gaat dat meester Ikkyū op nieuwjaarsdag zwaaiend met een schedel over straat liep en daarbij luidkeels riep : “Pas op, pas op” !!! De mensen waren opgeschrikt en velen keken hem misprijzend aan. Eén van hen durfde het aan te vragen waarom meester Ikkyū zo vervelend deed en stelde hem de vraag of het wel passend was om op een dergelijke manier te handelen op een feestelijke dag als Nieuwjaar. Daarop antwoordde meester Ikkyū :

Wees niet bang van deze verweerde oude schedel. Het is een betere manier om Nieuwjaar te wensen dan welke andere ook…

Daarmee verwees hij naar de werkelijkheid dat we allemaal sterfelijk zijn, dat het goed is om ons daar steeds bewust van te zijn en ons leven niet te verdoen aan genot en tijdverdrijf. Tegelijk is het een oproep om hier-en -nu ten volle te leven. Hiernaast een rolschildering van Yamaoka Tesshu, een 19° eeuwse samoerai, waarop een schedel is geschilderd met daarboven deze woorden van Ikkyū.

En er is een ander prachtig gedicht waarin meester Ikkyū prijs geeft hoe ver en diep hij is gegaan om de figuurlijke parel boven te halen. Het klinkt erg actueel omdat het de illusie van een zelfgenoegzame “feel-good (zen)praktijk” meteen doorprikt.  De eigenhandige kalligrafie van het gedicht door meester Ikkyū vind je onder de vertaling. Vrij vertaald gaat het als volgt ;

Deze monnik waagde zich over de nauwste bergpassen en is tevens door de diepste valleien gekropen om uiteindelijk de meest noordelijke zeeën te bereiken. Indien je een veilige plek zoekt om je leven door te brengen, kruip dan van boven op de kast zoals een pop.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.