‘geen grenzen’

Het kiezen van een boek, absoluut of relatief? Relatief gezien de persoonlijke interesse? Absoluut gezien de herkenbaarheid?

Onlangs las ik, voor mij althans, een heel mooi boek: ” wildernis sonate” van Hélène Grimaud. Zinnen vol wijsheden en doordenkertjes trokken mijn aandacht. Neem nu bijvoorbeeld op  p.12 “Wat is dat mam, een grens? Waar je niet verder kunt…. Dus mijn lichaam is mijn grens?” Wat een uitspraak, vind je niet? Maar is het lichaam wel een “echte” grens? En wat dan met de gelofte “Hoe grenzeloos de werkelijkheid ook is, ik beloof haar te zien”?

Grens-grenzeloos. Wat voor de één een grens is, is dit niet noodzakelijk voor een ander. Niettemin heeft ieder zo zijn grenzen, ook wanneer het om het onzichtbare en spirituele gaat. En toch, toch is er één punt (lees ruimte) dat grenzeloos en onbevangen in één ieder van ons schuilt, klaar om ontdekt te worden: de ruimte die ons allen met elkaar verbindt.

Nog nooit het gevoel gehad tijdens een diepgaand gesprek met een dierbare volledig “op te gaan”, alsof het gebeuren één geheel vormde? Er bestaan nog zo van die momenten dat je volledig één wordt met wat je aan het doen bent, of het nu het lezen is van een spannend boek, het schilderen van je gedachten, het luisteren naar een fantastisch stukje muziek, het schrijven van een gedicht, het dansen op één van je favoriete nummers tijdens een huwelijksfeest, het kruisen van jouw blik met die van een onbekende en je in die franctie van een seconde verbonden voelen, het zitten in zazen,…. Op die momenten “vergeet” je – al is het maar heel even- hoe jong je bent, of je een jongen of een meisje bent, hoe laat het is, enz. Grenzen vallen weg en je wordt “opgenomen”, harmonieus met al wat is, in wat voor mij momenteel begrepen wordt als toch wel een vorm van grenzeloze werkelijkheid. Dan BEN je gewoon.

De ontdekking van deze verbondenheid hoeft trouwens niet steeds als aangenaam ervaren te worden. P.66 legt deze grensverleggende ervaring vast in de volgende woorden: “Degene tegen wie je je het meest afzet draagt meer bij aan je ontwikkeling als mens dan degene met wie je je het meest verwant voelt”. Heb je er al eens bij stil gestaan dat het inderdaad net de persoon is met wie het door omstandigheden botst, die je beste leermeester(es) is in het leren kennen van het zelf? Niet op het eerste gezicht misschien, maar bij nader inzien…. 

Ook hier kan er dus sprake zijn van een (gewaande) begrenzing. Het woordje gewaand bewust tussen haakjes gesplaatst, daar er zowel een grens als een niet-grens schuilt in deze ervaring. De grens tussen individuen wordt opengebroken door de interactie die er plaatsvindt, ook al wordt deze als “negatief” ervaren.

Soms kan de ergernis op haar beurt opnieuw ergernis veroorzaken, wegens het herkennen van negatieve energie. Lap, nog een grens. Immers het zien dat wat gezaaid is, eens de oogst wordt, er iets willen aan doen en tegen de muur van het ego lopen, is een pijnlijke ervaring. Maar het kan toch wel een aanzet geven tot diep nadenken. Nadenken over de mogelijkheden om dit soort situaties te voorkomen, om je eigen grenzen te verleggen. Iedereen kent toch het verlangen gelukkig te willen zijn en ik kan mij niet inbeelden dat geluk zich voordoet wanneer het “botst”.

Gemakkelijk op te lossen? Toegegeven, neen. Vastgeroeste, onhebbelijke gewoontes, waar bij het wieden de wortels hardnekkig blijven steken, ombuigen naar een manier om een relatie op z’n minst neutraal te maken…. best een werk van lange adem.

Het bewustworden hiervan vormt echter toch reeds een lichtpunt ooit bevrijding te vinden, niet? Een bevrijding o.a. via het bewandelen van de weg van meditatie – wijsheid – menselijkheid. Ook al zijn er veel struikelblokken waarover enkel geklommen kan worden, met vallen en opstaan…. Of hoe de gelofte “hoe grenzeloos de werkelijkheid ook is, ik beloof haar te zien” van relatief naar absoluut groeit….

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.